english   castellano   catalá
Josep Pomés
Josep Pomés és un pintor que sent la bellesa de les distintes llums i que en cada quadre sembla que s'entrega dócil a un acte d'amor en el que l'acció correspongui a cada tema elegit. Dona la sensació de que la seva acció artística és per donar-se i no per a posseir. Tant en els seus paisatges del port o de la ciutat de Barcelona com en els de París i Londres hi ha en primer lloc com una adhesió afectuosa a l'ambient trobat, com una submissió cordial al que existeix. I és a través d'aixó, una vegada s'ha comprès l'aparent senzillesa dels temes, quan es comença a veure la personalitat d'un pintor que en realitat mana sobre la bellesa trobada en comptes de limitar-se a obeir-la. S'adverteix, apreciada la gracia dels temes, que la veritable explicació està en els problemes pictòrics plantejats i resolts. Profunditats, contrallums i plans s'harmonitzen per donar visions personals en les que cada quadre és un estat d'ànim d'una personalitat rica en emocions.

Josep Maria Cadena

Josep Pomés és un dels pocs pintors d'exteriors, amb una obra de qualitat, que encara segueixen pintant d'aquesta manera a Catalunya. L'artista català comença i acaba la seva obra completament en l'exterior. Ni tan sols, en la majoria d'ocasions, la retoca en l'estudi.
Josep Pomés empra una pinzellada ràpida i intuïtiva, gairebé visceral, intentant captar allò que la realitat li ofereix per transformar-ho immediatament en l'acte pictòric. Destaquen les seves sèries de paisatges urbans dedicades a París i Londres, on el pintor capta la humitat de l'ambient, els dies plujosos, els rius Tàmesi i Sena i la noblesa dels edificis. També són molt significatives les seves sèries de paisatges urbans de Barcelona, en concret les Rambles i especialment el Port de Barcelona. En aquesta última sèrie, el pintor català transmet amb sorprenent exactitud, les variacions cromàtiques del cel barceloní i els reflexos de l'entorn en les aigües del Port Autònom de Barcelona. Les entranyables escenes de les grues, els mercants i barcasses de pesca són el paisatge costumista que l'artista ens transmet, fins i tot adoptant certes actituds romàntiques en algunes obres molt concretes.
La sèrie dedicada a les Rambles es caracteritza per la rapidesa del traç, l'agilitat de la pinzellada i la seva tendència a captar instants fugaços de la gent que passa, que amb el seu deixant veloç semblen fondre's amb el fullatge dels arbres que voregen el paisatge.
En totes les sèries destaca la seva harmonia cromàtica i la paleta clara i diàfana que empra. En les sèries de París i Londres predominen els cels grisos i blaus, i els ocres, marrons i blancs dels edificis. Mentre que els cels del port de Barcelona oscil·len dels violetes a la gamma dels blaus i els grisos als blancs. Els vaixells mercants i les barques de pesca, que ocupen una gran part de la composició ressalten l'aspecte entranyable del port, sobretot per que l'artista no estableix una mateixa paleta ni un mateix enfocament per a les obres d'aquesta sèrie, donant-los un caràcter intimista i evident.

F. Messeguer

Josep Pomés, ja en els inicis de la veterania, portador de la saviesa pictòrica innata acrescuda per l'experiència, és pintor d'idees fermes, de certeses; ha arribat fa temps a conclusions, ha raonat sobre el fet de pintar, i sap molt bé el que vol expressar amb els pinzells a la mà. I pinta. Pintar és per a ell una necessitat vital. La vida sense pintar no tindria sentit.
Plantar-se davant el tema, ja que és dels pintors que pinten a l'aire lliure, dels quals estimen el matís lumínic que en un moment determinat es produeix i a la captura del qual va.
Pinta les seves vistes urbanes, sempre àmplies, en les quals la figura té especial presència; pinta els seus paisatges, serens i tranquils; pinta marines, escenes de ports, vaixells en la dàrsena; pinta també nus, esplèndids nus, inquisidors, molt treballats i elaborats, d'insistent pinzellada.
Pomés pinta de manera apassionada, amb lliurament mesurat, controlant sempre be, molt be, la seva obra.

Mario Nicolás

tornar a dalt
firma